Toisen asteen koulutus

Pelkkä peruskoulu ei yleensä riitä työn saamiseen, joten suurin osa nuorista jatkaa sen jälkeen opiskelua toisen asteen koulutuksessa eli ammatillisessa oppilaitoksessa tai yleissivistävää koulutusta tarjoavassa lukiossa.

Ammatillinen koulutus

Ammatillisessa koulutuksessa voi suorittaa eri alojen ammattitutkintoja. Tutkintoja on noin 75 eri alalta, esimerkiksi autoala, hotelli- ja ravintola-ala, kone- ja metalliala, puuala, sähköala ja vaatetusala. Opiskelu kestää noin kolme vuotta ja siihen kuuluu usein työssä oppimista. Tutkinnon voi suorittaa eri tavoin; oppilaitoksessa opiskellen, näyttötutkintoina tai oppisopimuskoulutuksena.

Ammatilliseen koulutukseen voi hakea kaksi kertaa vuodessa, yleensä helmikuussa ja syyskuussa. Tarkempia tietoja hakuajoista saa esimerkiksi TE-toimistosta, josta saa myös hakulomakkeita ja ohjeita.

Äänekosken ammatillinen oppilaitos on osa Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskusta (POKE). Oppilaitos järjestää monipuolista ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille seudullisten tarpeiden pohjalta. Koulutusta tarjotaan Äänekoskella mm. kaupan ja hallinnon alalta, sosiaali- ja terveysalalta sekä tekniikan, liikenteen, matkailun, ravitsemisalan ja talouden aloilta.

Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus (POKE)

Piilolantie 17
44100 ÄÄNEKOSKI
Puh. 014 519 211
toimisto@poke.fi  

Toimipaikkojen yhteystiedot löydät tästä

Lukio

Lukio on yleissivistävä koulu. Opiskelijat valitaan hakemaansa lukioon paremmuusjärjestyksessä peruskoulun päättötodistuksen keskiarvon perusteella. Lukion oppimäärä on kolmevuotinen, mutta se on mahdollista suorittaa omassa tahdissa 2–4 vuoden aikana. Lukion päätteeksi suoritetaan valtakunnallinen ylioppilastutkinto. Ylioppilas voi hakea yliopistoon ja korkeakouluihin. Lukio-opetus kouluaterioineen on muutoin maksutonta, mutta oppikirjat ja koulutarvikkeet opiskelijan täytyy maksaa itse.

Äänekosken lukio

Äänekosken lukio järjestää nuorisoasteen lukiokoulutusta valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan.

 

ETÄISYYS KARTTA