Muita palveluita

Posti

Postipalveluita hoitava Itella Oyj on Suomen valtion omistama yritys, joka on toiminut osakeyhtiömuotoisena vuodesta 1994 alkaen. Vuonna 2001 Itellasta tuli julkinen osakeyhtiö, Oyj.

Kevyt posti, kuten kirjeet, postikortit ja lehdet jaetaan koteihin maanantaista perjantaihin. Postipaketeista tulee kotiin ilmoitus ja ne haetaan lähimmästä postitoimistosta. Viime vuosina postitoimistojen lukumäärää on vähennetty ja varsinkin monilla pienillä paikkakunnilla on lakkautettu posteja. Postin palvelut voivat olla myös osana jonkin kaupan palveluja.

Kun itse lähetät postia, nimi ja osoite on syytä kirjoittaa selkeästi. Ylimmälle riville oikeaan alakulmaan kirjoitetaan vastaanottajan nimi, seuraavalle riville katuosoite eli katu, talon numero, porras ja asunnon numero ja seuraavalle riville postinumero ja postitoimipaikka. Postimerkkejä voi ostaa kaikista postitoimistoista ja monista kioskeista.

1. luokan postimerkki on pysyvästi voimassa oleva merkki, jonka myyntihinta ja maksuarvo vastaa kulloinkin voimassa olevaa vähintään 50 grammaa painavan kotimaan kirjeen postimaksua. 1. luokan kirje toimitetaan vastaanottajalle mahdollisimman nopeasti. Kuoren päälle tulee lisätä sininen tarra tai kirjoittaa käsin ”PRIORITY”. Ilman erillistä mainintaa kirje saatetaan käsitellä vahingossa 2. luokan postina. Tarroja saa postista ilmaiseksi.

2. luokan postimerkki on myös pysyvästi voimassa oleva merkki, jonka myyntihinta ja maksuarvo vastaa kulloinkin voimassa olevaa vähintään 50 grammaa painavan kotimaan kirjeen postimaksua. 2. luokan kirje toimitetaan vastaanottajalle hitaammin, muutaman päivän viiveellä. Nykyään toisen luokan kirjeenä voi lähettää myös yksittäisiä kirjeitä tai kortteja. Kuoren päälle on hyvä lisätä vihreä tarra tai kirjoittaa "EKONOMY". Tarroja saa postista ilmaiseksi.

Ulkomaille lähtevät pikakirjeet on hyvä merkitä erityisellä ”Exprès” tarralla. Kotimaan ja ulkomaan kirjeiden ja pakettien hinnat löytyvät osoitteesta www.posti.fi/hinnatjaohjeet

Lähimmän postin toimipisteen yhteystiedot ja aukioloajat löydät kirjoittamalla postinumerosi tällä sivulla olevaan laatikkoon http://www.posti.fi/postipalvelee/postit-haku/ . Klikkaa tämän jälkeen painiketta ’hae’. Jyväskylän keskustan posti sijaitsee osoitteessa Vapaudenkatu 48-50.

http://www.itella.fi/

Liikenne

Paikallisliikenteestä Jyväskylän alueella huolehtivat Jyväskylän Liikenne Oy:n linja-autot. Reitit ulottuvat joka puolelle kaupunkia. Matkalipun voi ostaa kuljettajalta. Matkakeskuksesta voi ostaa esimerkiksi kuukauden voimassa olevia näyttölippuja tai 10 ja 40 matkan lippuja, joissa yksittäisen matkan hinta on edullisempi. Näyttölippu on henkilökohtainen. Sarjalippu (10 tai 40 matkaa) on voimassa vuoden ostopäivästä alkaen ja sillä voi maksaa useamman henkilön matkan kerrallaan. Kertalipulla voi vaihtaa bussia samaan hintaan tunnin sisällä. Linja-autojen aikataulun saa matkakeskuksesta. Siinä on myös linja-autojen reittikartta ja erilaisten sarjalippujen hinnat.

Jyväskylän matkakeskus

Hannikaisenkatu 20
40100 JYVÄSKYLÄ
http://www3.jkl.fi/matkakeskus/
www.jyvaskylanliikenne.fi

Henkilöautoilla liikuttaessa parkkipaikan löytää varmimmin pysäköintitaloista. P-tori on Kauppahallin vieressä osoitteessa Yliopistonkatu 15, P-asema on osoitteessa Väinönkatu 8 ja P-Kolmikulma osoitteessa Ilmarisenkatu 1. Jyväskylän keskustassa pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla, muualla on voimassa aluepysäköintikielto. Pysäköintiä valvovat kunnalliset pysäköinninvalvojat ja poliisi; he voivat määrätä virheellisestä pysäköinnistä virhemaksun. Maksuttomia parkkipaikkoja ei keskusta-alueella juurikaan ole.

Jyväskylässä monet liikkuvat varsinkin kesäaikaan polkupyörällä. Polkupyörällä on ajettava pyöräteillä tai jos pyörätietä ei ole, oikea ajopaikka on ajorata. Jalkakäytävällä pyöräily on kielletty, mikäli sitä ei ole merkillä osoitettu myös pyörätieksi. Jyväskylän pyörätiet on merkitty Pyöräreitit-karttaan, jota voi ostaa esimerkiksi Nikolainkulman neuvonnasta (Asemakatu 6). Keskustassa on pyörille varattu tilaa erityisissä pyöräparkeissa. Yksi parkeista on Kirkkopuiston vieressä.

http://www.jyvaskyla.fi/liikenne

Pankit ovat yrityksiä, löydät ne kohdasta elinkeinoelämä.

Apteekit ovat yrityksiä, löydät ne kohdasta elinkeinoelämä.

 

ETÄISYYS KARTTA