Tervetuloa

Markku Andersson
Jyväskylän kaupunginjohtaja

Tunnettu opiskelukaupunki Jyväskylä on aina ollut myös kansainvälinen kaupunki. Nimenomaan yliopisto ja yrityselämä ovat tuoneet Jyväskylään ihmisiä eri puolilta maailmaa. Kulttuuri ja taiteet kuljettavat ihmisiä myös paikasta toiseen. Tälläkin hetkellä meillä on esimerkiksi Jyväskylä Sinfoniassa soittajia Bulgariasta, Virosta, Venäjältä, Japanista, Puolasta jne.

Monet muuttavat myös perhesyistä, joista vähäisin ei ole rakkaus. Useille muutto on turvallinen ja ainoakin vaihtoehto oman maan tilanteiden ajautuessa liian vaarallisiksi. Pakolaisina maahan muuttavat tarvitsevat paljon myös tukea ja ohjausta. Erityisen tärkeää on oppia uusi kieli ja tutustua maan tapoihin ja järjestelmiin. Vähitellen myös opiskelu -ja työelämä onnistuvat paremmin, kun kieli on hallinnassa.

Toisesta kulttuurista tullut tarvitsee myös naapureita ja ystäviä. Liian usein me suomalaiset vierastamme ja arkailemme yhteydenottoa. Onneksi Jyväskylässä esimerkiksi maahanmuuttajapalvelut ja Monikulttuurikeskus Gloria sekä useat yhteisöt ja järjestöt auttavat maahanmuuttajia. Turvallisuuden ja hyväksytyksi tulemisen tunne on olennaisen tärkeää meille jokaiselle.

Mosaiikki ry on kiitettävästi auttanut maahanmuuttajia tutustumaan uuteen kotikaupunkiin ja alueeseen. Mosaiikki ry:n tiedotustoiminta niin lehden kuin laajojen www-sivujenkin kautta auttaa muun muassa löytämään tietoa palveluista. Sivustolla on sekä hyödyllistä että mielenkiintoista tietoa suomen ja venäjän kielillä. Www-sivujen kokoaminen ja ylläpitäminen on haasteellinen tehtävä.

Tervetuloa sivuston käyttäjiksi ja tervetuloa Jyväskylään, joka on edelleenkin yksi Suomen vetovoimaisimmista kaupunkiseuduista.

 

ETÄISYYS KARTTA