Muistomerkit

Karstulassa käytiin taisteluja ruotsalaisten ja venäläisten kesken 1800 luvulla. Ruotsalaisjoukkojen tappiosta huolimatta, tämä taistelu oli yksi Suomen sodan ratkaisevia taisteluita ja se käytiin Karstulan Enojoella 21.8.1808. Ruotsalaisten joukkoja johti tuolloin Otto von Fieandt ja kivinen muistomerkki on nimetty hänen mukaansa.

Otto von Fieandtin kivet

Taistelusta on muistona myös Fieandtin sotatalli, joka sijaitsee Kansanopiston alueella. Kunnantalo Himmelissä on nähtävillä 2,2-kertainen suurennos Fieandtin piipusta, joka kertomusten mukaan oli tälle sotajoukkojen johtajalle henki ja elämä. lue lisää
Muistomerkki sijaitsee Enojoen luontopolun varrella Karstulan keskustan tuntumassa.
Kartta

Sotaveteraanien muistomerkki

Muistomerkki kuvaa tykkiä, 105 mm haupitsia, joka paljastettiin juhlallisesti 18.6.2001, jolloin tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä päivästä, kun Karstulan miehet kokoontuivat Suojaan rintamalle kuljetusta varten.
Sijaitsee Suojeluskuntatalon pihassa.

Päällimentie 4
43500 KARSTULA
Kartta

Karstulan tsasouna

Tsasouna on rukoushuoneesta Karjalassa käytetty termi. Rukoushuonetta ei ole vihitty kirkoksi, eikä sen alttaripöydän alla ole pyhäinjäännöstä. Hetkipalveluksen voi suorittaa maallikkokin papin puuttuessa, ja siksi tsasounia syntyi seurakuntien laitamille syrjäisten seutujen ortodoksisten asukkaitten käyttöön hetkipalveluksien pitopaikaksi. Tsasounia on sotien jälkeisinä vuosikymmeninä rakennettu eri puolille Suomea.
Lähde: Wikipedia

Karstulan tsasouna valmistui vuonna 1985 ja se vihittiin tarkoitukseensa 25.8.1985, vihkijänä Joensuun piispa Tiihon.

Karstulan tsasouna on pyhitetty Neitsyt Marian syntymän muistolle. Tsasounassa sijaitsevat ikonit on maalannut Jyrki Pouta

Tsasuonantie 1
43500 KARSTULA
Kartta

 

ETÄISYYS KARTTA