Luontokohteet

Keski-Suomen vaihtelevat ja monimuotoiset metsämaastot ja vesialueet tarjoavat mitä parhaimmat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Pohjoisen Keski-Suomen alueelle on valmistunut monipuolinen luontoreitistö, joka yhdistää seudun luontoon, kulttuuriin ja esihistoriaan liittyviä nähtävyyksiä ja käyntikohteita. Reitit palvelevat patikoijia, hiihtäjiä, pyöräilijöitä, sauvakävelijöitä sekä ratsastuksen ja melonnan harrastajia.

Lisätietoa saat Karstulanseudun matkailu sivuilta ja Luontoreitit sivuilta

Kirkkovuoren näkötorni

Paikallisjärjestö LC Karstulan 50-vuotisjuhlahankkeena rakennettu Kirkkovuoren näkötorni sijaitsee Pääjärvenmäellä. Yli 20 m korkeasta näkötornista avautuu hulppeat näkymät Pääjärven yli Karstulan keskustaan. Näkötorni avautui matkailijoiden käyttöön 28.6.2008, kun alueella pidettiin tornin viralliset vihkiäiset. Alueelle on sittemmin rakennettu myös laavu ja erämaakirkko. Paikan päällä voi nauttia maisemien lisäksi omista eväistä laavun tulisijalla. Puuliiteri ja WC.

Pääjärventie 266
43500 KARSTULA
www.kirkkovuori.fi
Kartta

Enojoen luontopolku

Noin kolme kilometriä pitkä polku on opastettu vihrein nuolin. Matkan varrella on Karstulan historiasta kertovia opastetauluja sekä mm. Fieandtin kivet -niminen Suomen sodan muistomerkki. Polku vie osittain kuntopolun läpi, joten matkan varrella voit myös kohottaa kuntoasi erilaisilla kuntoiluvälineillä.
Sijainti: Enojoen luontopolku alkaa aivan keskustan tuntumasta, Enojoen rannasta.
Kartta

Kilpisuon luonnonsuojelualue

Kilpisuo on 263 hehtaarin laajuinen suoalue, joka rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi maanomistajien hakemuksesta vuonna 1980. Nykyään Kilpisuo on pääosin Metsähallituksen hallinnassa. Alueella voi kulkea n. 4 kilometrin mittaista, pitkostettua luontopolkua, jonka opastauluissa kerrotaan alueen suoluonnosta.
Sijainti: Kilpisuolle pääsee ajamalla Karstulasta valtatie 13:a n. 16 km Kokkolan suuntaan. Kimingin kylän kohdalta käännytään oikealle, viitassa lukee "Kilpisuon luontopolku". Runsaan 4 km:n päästä, hakkuualueen keskeltä kääntyy lähes umpeenkasvanut tie oikealle. Tien päässä on kääntöpaikka. Luontopolulle vievä polku lähtee kääntöpaikan oikeasta reunasta.

Iso-Korppisen lintutorni

Iso-Korppisen lintutorni sijaitsee Karstulan Humpilla, valtatie 13:n länsipuolella. Tornille on opaste 13-tieltä noin kilometri Kokkolaan päin Karstulan ja Kivijärven risteyksestä. Tutkittavaa pinta-alaa on 130 ha. Järvi on peltojen ja pajupusikoiden ympäröimä ja alueella esiintyvä lajisto on runsas ja mielenkiintoinen. Erityisesti kevätmuuton aikaan alueella lepäilee runsaasti lintuja ja torni on sijoitettu otollisesti niin, että näkyvyys on hyvä jokaiseen ilmansuuntaan. Tornista on havaittu mm. meri- ja maakotkia. Luhtahuitti, pensassirkkalintu, viitakerttunen ja ruisrääkkä ovat tuttuja yölaulajia alueella.
Sijainti: Tornille pääsee myös Karstulan kirkonkylästä pikkutietä, joka alkaa pyörätien päästä n. 3 km kirkolta Humpille (Kivijärvelle) päin. Tornin välittömässä läheisyydessä on parkkipaikka, josta on pitkospuut tornille.

Karstula-Lomakouhero ulkoilureitti

Noin 11 kilometrin mittainen ulkoilureitti alkaa Karstulan keskustan tuntumasta edeten Kolisevanrannan kautta Hinkalonvuoren yli Kouheroon. Reitin molemmissa päissä (alusta ja lopusta katsottuna n. 2-5 kilometrin päässä) on kamiinoilla lämmitettävät taukotuvat. Lisäksi molemmissa päissä on myös laavu/kota-tyyppiset tulipaikat tarpeellisine palveluineen (puut, wc ja jätehuolto). Ulkoilureitille pääsee kirkonkylän etelälaidalta.
Sijainti: Pylkönmäentieltä käännytään Taka-Wetkantielle ja edelleen Eerontielle. Reitti lähtee tien päästä. Toinen lähtöpiste on Lomakouherossa.

Luontokohteiden kartat löydät tästä

 

ETÄISYYS KARTTA