Museot ja galleriat

Valoharjun koulumuseo

Kivijärven viimeiset kyläkoulut – Heinolahti ja Hoikanperä – lakkautettiin 90-luvun lopussa. Samoihin aikoihin luokanopettaja Kauko Jokisalo viritteli ajatusta koulumuseon perustamisesta.
Koulumuseoajatusta on senkin jälkeen heitelty ilmaan, kunnes asian nosti esiin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Piispanen sivistystoimenlautakunnassa 27.1.2006: ”Valoharjun kiinteistö olisi helpohkosti muunnettavissa koulumuseoksi ja vanhat koulutavarat olisi syytä kerätä viimeistään nyt yhteen paikkaan.”

Koulumuseon avajaisia vietettiin 17. heinäkuuta 2006.

Keskustie 39
43800 KIVIJÄRVI

Kotiseutumuseo

  1. Museo sijaitsee kirkonkylän keskustassa.

Kaksikerroksinen, kokonaispinta-alaltaan 380 neliötä käsittävä viljamakasiini rakennettiin vuonna 1858 silloisen Viitasaaren pitäjän Kivijärven, Kinnulan ja Pudasjärven kylien yhteiseksi, koska emäpitäjän viljamakasiini sijaitsi kylistä kaukana. Se toimi lainajyvästönä oman siemenviljan loputtua katovuosien seurauksena.

28.10.2001 perustettu Kivijärven kotiseutuyhdistys aloitti syksyllä 2002 Leader-rahoitteisen viljamakasiinihankkeen, jossa makasiinin sisätiloja kunnostettiin ja ympäristöä maisemoitiin. Hanke kesti maaliskuuhun 2004. Museota on pidetty vuodesta 2004 saakka avoinna kesäisin kunnan ja kotiseutuyhdistyksen yhteistyönä. Vuoden 2009 alusta museotoimesta on vastannut Kivijärven kotiseutuyhdistys ry.

Alakerrassa on kahdeksan erillistä viljasiiloa ja yläkerta yhtenäistä tilaa. Kivijärven pieni kotiseudun esinekokoelma on sijoitettu siilojen kansien päälle ja yläkertaan.

Museoalue täydentyi elokuussa 2006, kun viljamakasiini sai seurakseen Aution vanhan riihen. Riihi saatiin lahjoituksena Kirsti ja Mauno Leppäseltä. Riiheen on tarkoitus sijoittaa isommat maatalousvälineet. Riihessä puidaan vielä joskus "vanhaan malliin".

Pappilantie 4
43800 KIVIJÄRVI
Yhteyshenkilö
kirjastonhoitaja
Korpiaho Pirkko
Puh. 044 459 7871
pirkko.korpiaho@kivijarvi.fi

Lisätietoa Museoista.

Kirkko ja tapuli

Vuonna 1993-1994 Keski-Suomen museon, Keski-Suomen liiton ja Kivijärven kunnan tekemän rakennusinvestoinnin mukaan Kivijärven kirkolla ja tapulilla on rakennushistoriallista, historiallista sekä maisemallista merkitystä.

Vuonna 1874-75 valmistunut kirkko on arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä. Uusgoottilaiset kirkot eivät ole yleensä tasavartisia ristikirkkoja, mutta seurakuntalaisten esittämän toivomuksen vuoksi Kivijärven kirkosta tehtiin tasavartinen ristikirkko. Kivijärven ensimmäinen kirkko tehtiin 1650-luvulla nykyisen kirkon paikkeille. Toinen kirkko rakennettiin 1770-luvulla kälviäläisen Jaakko Suonperän työnä.

Kivijärven historiallisesti arvokkain rakennus on kuuluisan kirkonrakentajan Jaakko Kuorikosken vuonna 1824-25 rakentama kellotapuli. Rakentaessaan Kivijärven tapulia hän oli alle kahdenkymmenen, itseasiassa 16-vuotias, rippikoulua käymätön poika. Jaakko Kuorikoski jatkoi kaustislaisen kirkonrakentajasuvun perinteitä nousten myöhemmin suvun kuuluisimmaksi edustajaksi. Tapulin ovet lienevät alkuperäiset, mutta yläosan ulkoasu on luultavasti peräisin saman mestarin korjaustyöstä 1860-luvulta. Tapulissa säilytetään mm. edellisen kirkon saarnatuolia 1700-luvulta.

Kirkon nykyisen alttaritaulun on maalannut 1930-luvulla suomenruotsalainen taiteilija Carl Bengts. Aiheen "Pietarin kieltäminen", joka alttaritauluissa on harvinainen, määräsi taulun lahjoittaja, Kivijärven oma poika, tuomari Toivo Anjala.

Keskustie 23
43800 KIVIJÄRVI

Lisätietoa kirkosta ja tapulista.

Pysyvät näyttelyt Kivijärvellä

Kivijärven seurakuntatalolla on seurakuntamme historiaan kuuluvaa esineistöä näytteillä uudessa, Eero Mannisen tekemässä koivuvitriinissä. Mukana on mm. viinikellarin valaisinta, öylättirasiaa ja -rautaa.

Näyttelyn sisältöä tullaan vaihtamaan aika-ajoin ja siihen voi tutustua seurakuntatalolla pidettävien tapahtumien yhteydessä tai sopimuksesta.

Keskustie 23
43800 KIVIJÄRVI

Lisätietoa näyttelystä.

 

ETÄISYYS KARTTA