Luontokohteet

Tampinkierros

Luontopolulla voi kokea luonnonrauhaa, erämaatunnelmia sekä kiireettömiä hetkiä Teerijärvensuon luonnonsuojelualueella. Lisätietoa ja kartan kohteeseen näet tästä

Karhunahas

Rauhoitettu luonnonkaunis ja jylhä aarnialue, joka koostuu rotkokanjonista ja sen pohjalla virtaavasta joesta suvantoineen. Alueen ympäristö on edelleen varsin luonnontilaista.
Sijainti: Töysänperällä aivan Petäjäveden luoteiskulmassa Multian kunnan rajalla.
Lisätietoa ja kartan kohteeseen näet tästä

Syrjäharjun retkipolku

Syrjäharju on syntynyt noin 10 000 vuotta sitten maajään sulamisvesien muovaavana seitsemän kilometriä pitkäksi harjumuodostelmaksi. Harjun lakipiste on 150 metriä merenpinnasta.
Sijainti: Pengerjoen kylällä Petäjävedeltä noin 8 km Multialle päin
Lisätietoa ja kartan kohteeseen näet tästä

Ramin Tölli

Töllin Taival on Petäjäveden keskustasta lähtevä noin 12 km pitkä kävely- tai polkupyöräreitti Jämsänveden ympäri. Ramin tölli sijaitsee Töllin taipaleen varrella.
Reitille voi lähteä joko Verkkalantietä pitkin tai Rukoilantietä paloaseman kohdalta. Kummastakin suunnasta on viitoitus merkittävimmissä risteyksissä.
Lisätietoa ja kartan kohteeseen näet tästä

Lintutornit

Piesalankylän lintutorni
Piesalankylän laajat peltoaukeat sulavat varhain keväällä ja vetävät puoleensa runsaasti muuttolintuja levähtämään alueelle. Vuonna 2005 paikalle rakennettiin korkea ja tukeva katettu torni, josta on hyvä näkyvyys keskeisille pelloille. Paikalla on tavattu mm. lyhytnokkahanhia.
Kartta

Pien-Hetteen lintutorni
Vuonna 1994 rakennettu torni sijaitsee metsän ja pellon ympäröimän lammen rannalla, josta pääsee seuraamaan vesi- ja kahlaajalintuja. Lammella pesii myös laulujoutsen. Lintutornin varustuksiin kuuluu mm. lintukuvastot, lintukirjat ja tutkimusaineistoa. Torniin mahtuu vain yksi kaukoputki jalustoineen.
Kartta

Lahnajärven lintutorni
Harjumuodostumien väliin syntynyt hetteinen Lahnajärvi sai lintutornin rannalleen 2004. Järvellä viihtyvät mm. telkkä, tukkasotka, joutsen, sinisorsa, tavi sekä useat kahlaajalajit. Muuttoaikaan lajisto on varsin runsas.
Kartta

Sallistensuon lintutorni
Alueelle on rakennettu lintutorni 2004. Sieltä voi seurata mm. kurkien, lokkien, haukkojen, pöllöjen ja pienlinnuston pesimistä ja ruokailua. Alueelle on rakennettu myös metsäautotie. Sallistensuo sijaitsee Jyväskylän maalaiskunnan ja Petäjäveden rajalla ja on pääosin Metsähallituksen omistuksessa.
Kartta

Wanhan Witosen melontareitti

Wanha Witonen on melontareitti alkaa Petäjävedeltä, ohittaa Koskenpään ja päättyy Päijänteelle Jämsänkosken ja Jämsän kautta, reitin koko pituus on 75 km. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti myös lyhemmistä osuuksista. Järvi- ja jokiosuudet sekä kosket antavat monipuolisen kuvan keskisuomalaisesta maisemasta erämaaluonnosta aina kulttuurimaisemaan.
Wanhan Witosen melontareitti sopii kaikenikäisille ja kuntoisille melojille ja soutajille. Reitin varrella on varustettuja rantautumispaikkoja, jotka on merkitty helposti tunnistettavilla merkeillä.
Wanhan Witosen vedenkestävässä reittikartastossa on tarkemmat ohjeet ja reittiselostukset. Kartan voi ostaa reitin varren matkailuyrityksistä. Petäjävedellä reittikartastoa myyjät; Kyläseppä St1, Maatilamatkailu Kumpunen, Lemettilän tila sekä Petäjäveden kunnan infopiste.

 

ETÄISYYS KARTTA