Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on pienten lasten eri elämänpiireissä tapahtuvaa kasvatuksellista vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista.

Päivähoito

Pihtiputaalla päivähoitoa järjestetään Onnimannin päivähoitokeskuksessa, ryhmäperhepäiväkodeissa tai perhepäivähoitajilla. Päivähoito järjestetään perheen oman valinnan mukaan joko koko- tai osapäiväisenä.

Onnimannin päivähoitokeskus sijaitsee Pihtiputaan koulukeskuksessa, samassa rakennuksessa lukion kanssa. Onnimannissa toimii kaksi päiväkotiryhmää 1–3-vuotialle ja 3-5vuotiaille. Päiväkoti on avoinna arkipäivisin.

Ryhmäperhepäiväkodit tarjoavat lapsille kodinomaista perhepäivähoitoa. Ryhmäperhepäiväkodit Tenavatupa ja Muksula sijaitsevat Pihtiputaan keskustassa, Muurasjärven kylällä toimii myös ryhmäperhepäiväkoti. Muksulassa ja Muurasjärven ryhmäperhepäiväkodissa tarjotaan vuorohoitoa vuorotyöntekijöiden lapsille.

Tarjolla on myös perhepäivähoitoa kunnallisen perhepäivähoitajan luona. Perhepäivähoito on ammattilaisen hoitajan kotona järjestettävää varhaiskasvatusta perheenomaisissa olosuhteissa.

Pihtiputaalla on mahdollista järjestää myös kolmiperhepäivähoitoa, jossa useamman perheen lapset (vähintään neljä lasta) yhdistetään ryhmäksi ja ammattitaitoinen hoitaja tarjoaa hoitoa yhden tai useamman lapsen kodissa. Tarvittaessa hoitaja voi saapua myös yhden monilapsisen perheen kotiin.

Päivähoidossa tarjotaan lapselle erityisopetusta, jota antaa kiertävä erityislastentarhanopettaja. Palvelu sisältyy normaaliin päivähoitomaksuun.

Lisätietoa Pihtiputaan päivähoidosta.

Jos äiti tai isä hoitaa pientä lasta kotona itse tai vie lapsen yksityiselle perhepäivähoitajalle, heillä on oikeus saada Kelalta kotihoidontukea tai yksityisen hoidon tukea.

Miten päivähoitopaikan saa?

Lapsella on oikeus päivähoitoon vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen oppivelvollisuuden alkuun asti. Alle kouluikäisten lasten vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus valita lapselleen:

  • kunnallinen päivähoitopaikka päiväkodista tai perhepäivähoidosta
  • yksityinen päivähoito yksityisen hoidon tuella
  • kotihoidontuki, kun nuorin lapsi on alle 3-vuotias

Päivähoitopaikkaa haetaan kirjallisesti. Hoitopaikka myönnetään 2 viikon sisällä, kun kyseessä on vanhemman työn tai opiskelun aloitus. Ei-kiireellisissä tapauksissa hoitopaikka myönnetään neljän kuukauden sisällä. Hakulomakkeita saa päivähoitotoimistosta tai netistä.

Pihtiputaan esiopetuksesta löydät tietoa Perusopetuksen sivulta.

 

ETÄISYYS KARTTA