Museot ja galleriat

Saarijärven museotoimi on kehittynyt ja muodostunut kotiseututyön ja matkailun tarpeista. Saarijärvi-Seura järjesti ensimmäisen museonäyttelyn jo 1950-luvun alussa. 1970-luvulla avattiin Säätyläiskotimuseo ja 1980-luvun alussa kunta rakensi matkailukohteeksi Kivikauden kylän. Saarijärven museon uusi päärakennus avattiin yleisölle 1.7.1989.

Nykyisin päävastuu museotoiminnasta on Saarijärven kaupungilla. Tätä tehtävää hoitamaan perustettiin vuonna 1986 Saarijärven museo. Yhdistykset ja säätiöt ovat edelleen mukana museotoimen kehittämisessä.

Saarijärven museo

Saarijärven museo on paikallismuseo, mutta se pyrkii palvelemaan koko Saarijärven seutukuntaa. Se vastaa kulttuurihistoriallisesta museotoiminnasta ja taidemuseotoiminnasta. Museo dokumentoi ja tallentaa paikalliskulttuuriin liittyviä ilmiöitä keräämällä esineistöä, kuvaamalla ja dokumentoimalla sekä ottamalla vastaan lahjoituksia. Taidekokoelmaa kartutetaan yhteistyössä taidesäätiöiden kanssa. Kokoelmat ja tiedostot ovat yleisön ja tutkijoiden käytössä sekä haettavissa internetin kautta. Haettavissa on 80.000 yksikköä, mm. yli 20.000 kuvaa sekä yli 30.000 lehtiartikkelia. Tutkittua tietoa esitellään näyttelyissä ja omissa julkaisuissa, artikkeleissa sekä kotisivuilla: Kotisivulla on laaja artikkeli- ja tietopaketti Saarijärvestä.

Herajärventie 2
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 044 459 8411
museo@saarijarvi.fi
www.saarijarvi.fi/museo

Veistospuisto ja Ryytimaa

Museon päärakennuksen piha-alueella on Veistospuisto, jonne on sijoitettu tunnettujen saarijärveläissyntyisten taiteilijoiden teoksia. Alueelle on vapaa pääsy. Pihassa voi tutustua myös Ryytimaahan, jossa kasvaa edustava kokoelma perinteisiä suomalaisia puutarhan koriste- ja hyötykasveja.

Herajärventie 2
43101 SAARIJÄRVI
Puh. 044 4598 411
Lisätietoa saat tästä

Saarijärven Mannilan Taidesäätiö / Toivi Järvisen taidekoti

Saarijärven Mannilan Taidesäätiön kokoelmassa on yli 530 teosta. Taidekokoelman alkupään muodostavat Toivi ja Osmo Järvisen aikanaan hankkimat teokset, jotka ovat pysyvästi esillä Toivi Järvisen kotimuseoksi muutetussa entisessä kodissa museon päärakennuksen vieressä. Teokset ovat etupäässä vanhempaa suomalaista taidetta, mm. Pekka Halosen, Magnus Enckellin ja Ville Vallgrenin teokset sisältyvät kokoelmaan.

Tutustumiset Toivi Järvisen taidekotiin tilauksesta Saarijärven museon kautta.
Puh. 044 4598 411
Lisätietoa saat tästä

Säätyläiskotimuseo

Kolkanlahdessa sijaitseva Säätyläiskotimuseo on 1780-luvulta peräisin oleva entinen Kolkanlahden tilan päärakennus. Museon yläkerrassa on kansallisrunoilijamme Saarijärven vuosista 1823-25 kertova Runeberg-näyttely ja huone, jossa Runeberg asui kotiopettajavuosinaan. Museon entistetyssä alakerrassa voi tutustua 1800-luvun alkupuolen säätyläisasumiseen.

Kolkanrinteentie 39 
43250 KOLKANLAHTI
Puh. 044 4598 411
Lisätietoa saat tästä

Kivikauden kylä

Kivikauden kylä tarjoaa mahdollisuuden kokea kivikausi mahdollisimman tarkkaan aidon kaltaisen ympäristön, rakennusten ja pienesineiden avulla. Kohde sijaitsee aidolla kivikautisella asuinpaikalla.

Luonnonkauniin Summasjärven rannalle rakennetussa kylässä on rakennusten ennallistusten lisäksi kopioita kivikautistista esineistä, jotka näyttävät jääneen niille sijoilleen asukkaiden lähdettyä kalaan.

Rakennusten pohjat on löydetty samasta Summassaaresta, jolla Kivikauden kyläkin sijaitsee. Jos näkeminen ei riitä, voi myös kokeilla. Rannassa on ruuhia melomista varten. Kivikirves on valmiina pureutumaan puuhun. Arkeologinen kaivausalue houkuttelee pieniä etsijöitä ja kallioseinä taiteilijoita. Alueen Lasten kylä rakennuksineen ja kivikauden toimintoineen on toteutettu lasten mittakaavassa.

Kivikirveentie 10
43130 TARVAALA
kivikaudenkyla@pullistus.fi
Lisätietoa saat tästä

Jakolan tila

Pääjärven kylässä Pylkönmäellä sijaitseva Jakolan tila koostuu 1900-luvun alkupuolella rakennetusta päätilasta ja majoitustilana toimivasta Rentolasta, korkeatasoisesta pyöröhirsihuvilasta Villa Mertalasta, jonka yhteyteen valmistui rantasauna Mertaranta tänä vuonna, sekä entisestä kyläkoulusta Mulikan HillTonista.

Karajoentie 294 A
43480 PÄÄJÄRVI
Puh. 040 565 3716, 0400 242 150
mirja.oikari@jakola.fi 
www.jakolantila.fi

Lähteet:
Saarijärven kaupunki
Saarijärven seudun matkailupalvelut

 

ETÄISYYS KARTTA