Muistomerkit

Saarijärvi on tullut tunnetuksi vuosikymmenten varrella Paavon patsaasta, joka on Saarijärven kirkkopihassa pääsisäänkäynnin lähellä. Patsaan piti alun perin olla kunnianosoitus kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergille ja muisto hänen Saarijärven vuosistaan, mutta patsaasta tulikin Saarijärven Paavo–runon kautta suomalaisen sisun symboli. Patsas julkistettiin Saarijärven maatalousnäyttelyn yhteydessä vuonna 1961. Arvokkaassa julkistamistilaisuudessa oli paikalla silloinen Suomen presidentti Urho Kekkonen. Vuonna 1990 pystytetty Alkuvoima-veistos Saarijärven Kauppakadun varrella on nykypäivän vastine Paavon patsaalle ja kuvaa vastaavasti yrittäjyyden merkitystä. Nämä kaksi patsasta kuvaavat tavallaan samaa asiaa eri aikakausina.

Paavon patsas

Paavon patsas on yksi kuvanveistäjä Heikki Varjan tunnetuimpia figuratiivisia töitä. Se paljastettiin Saarijärven maatalousnäyttelyn yhteydessä vuonna 1961. Saarijärven Paavo on Suomen kansallisrunoilija J. L. Runebergin samannimisen runon hahmo, josta on tullut suomalaisen sisun symboli.

Paavontie 8
43100 SAARIJÄRVI

Alkuvoima-veistos

Taiteilija Kari Juvan tekemä pronssinen Alkuvoima-veistos on vuodelta 1990. Teoksessa on figuratiivinen henkilöhahmo.

Veistos sijaitsee Paavonaukiolla, Kauppakadulla Saarijärven keskustassa.

Huuto vedestä -veistos

Saarijärven kunnan tilaama ja paljastettu 13.8.1978 kunnan virastotalon, nykyisen kaupungintalon, vihkiäisten yhteydessä. Patsas on taiteilija Arvo Siikamäen valmistama.
Veistos sijaitsee Lukiontiellä Kirjaston läheisyydessä.

Itkevä kivi / Tarmo Mannin muistomerkki

Edesmenneen saarijärveläissyntyisen taiteilijaprofessori ja näyttelijä
Tarmo Mannin patsas Hernesalmen myllyn vieressä kosken rannalla Saarijärven Lannevedellä. Muistopatsaan yhtenä elementtinä on virtaava vesi, joka on nähtävissä kesäkaudella.

Napulanpolku 4
41270 LANNEVESI

Maakallo IV -veistos

Kain Tapper on syntynyt Saarijärvellä 6.6.1930. Taidealalle suuntautumiseen vaikutti kodin perintö. Tapperin suku oli tunnettu käsityöläissuku. Luonto on hänen töidensä keskeisin aihe. Kain Tapperin graniittinen veistos on valmistunut vuonna 1989. Veistos on graniittia ja se on sijoitettu Saarijärven museon pihalle.

Herajärventie 2
43100 SAARIJÄRVI

Maapallopatsas

Maapallopatsas on mahlulaisen Matti Rutasen vuosien 1950-1955 aikana kokoama muistomerkki.
Patsas on valmistettu betonista, raudasta, kuparista ja lasista. Patsaassa on kuvattuna, tekijän oman tulkinnan mukaan, Jeesus ristillä ja saarnaamassa, Jumalan äiti ja ihmiskunnan menneisyys ja tulevaisuus. Patsaan jalustassa oleva teksti käsittelee jumalallista sanomaa.

Myllymäentie 1229
43220 MAHLU

Raivaajapatsas

Raivaajapatsas on taiteilija Helmer Selinin suunnittelema ja Häkkilän kyläläisten kokoama muistomerkki, joka sijaitsee entisen Häkkilän koulun vieressä. Patsas on koottu vuonna 1964 ja siihen on käytetty noin 40 myllynkiveä.

Häkkiläntie 537
43170 HÄKKILÄ

Sankaripatsas Kotiseudun henki

Sankarihauta-alue muodostui vuodesta 1940 alkaen Vanhan Hautausmaan pohjoislaitaan, Saarijärven kirkon yhteyteen. Taiteilija Hannes Autere suunnitteli sankarihauta-alueelle Kotiseudun henki sankaripatsaan ja 268 kiviristiä. Saarijärven sankaripatsas kuvaa naishahmoa, joka kohottaa kätensä sankarihautojen suuntaan.

Paavontie 8
43100 SAARIJÄRVI

Surumarssi-veistos

Kain Tapperin veistämä mustagraniittiveistos Tapperien haudalla ns. Läntisellä hautausmaalla. Veistos on pystytetty vuonna 1986.

Paavontie 20
43100 SAARIJÄRVI

Veistospuisto, Saarijärven museo

Saarijärven museon piha-alue muodostaa Veistospuiston, jossa on nähtävänä Saarijärvellä vaikuttaneiden tai täällä syntyneiden taiteilijoiden teoksia. Edustettuna mm. Kain Tapper, Frans Toikkanen, Arvo Siikamäki, Harald Karsten ja Hannes Autere. Veistospuistoon voi tutustua vapaasti myös museon ollessa suljettuna.

Herajärventie 2
43100 SAARIJÄRVI

Lisätietoa muistomerkeistä ja sijainnit kartalla saat tästä

 

ETÄISYYS KARTTA