Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on pienten lasten eri elämänpiireissä tapahtuvaa kasvatuksellista vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista.

Päivähoito

Päivähoito järjestetään perheen oman valinnan mukaan joko koko- tai osapäiväisenä. Osapäivähoito on enintään 25 tuntia/viikko annettavaa päivähoitoa.

Viitasaaren päivähoito on järjestetty Miekkarinteen ja Haapaniemen päivähoitokeskuksissa. Miekkarinteellä on myös ryhmä vuorohoitoa tarvitseville. Molemmissa päivähoitokeskuksissa tarjotaan myös ryhmäperhepäivähoitoa. Tarvittaessa päivähoidossa tarjotaan lapselle erityisopetusta, jolloin lapsi saa henkilökohtaista avustusta. Palvelu sisältyy normaaliin päivähoitomaksuun.

Lisätietoa Viitasaaren päivähoitopalveluista.

Päiväkotihoidon vaihtoehtona on tarjolla perhepäivähoitoa kunnallisen perhepäivähoitajan luona. Perhepäivähoito on ammattilaisen hoitajan kotona järjestettävää varhaiskasvatusta perheenomaisissa olosuhteissa. Lisäksi Kymönkoskella toimii ryhmäperhepäivähoitoyksikkö.

Viitasaarella on mahdollista järjestää myös kolmiperhepäivähoitoa, jossa useamman perheen lapset (vähintään neljä lasta) yhdistetään ryhmäksi ja ammattitaitoinen hoitaja tarjoaa hoitoa yhden tai useamman lapsen kodissa. Tarvittaessa hoitaja voi saapua myös yhden monilapsisen perheen kotiin.

Lisätietoa Viitasaaren perhepäivähoidosta.

Jos äiti tai isä hoitaa pientä lasta kotona itse tai vie lapsen yksityiselle perhepäivähoitajalle, heillä on oikeus saada Kelalta kotihoidontukea tai yksityisen hoidon tukea.

Miten päivähoitopaikan saa?

Lapsella on oikeus päivähoitoon vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen oppivelvollisuuden alkuun asti. Alle kouluikäisten lasten vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus valita lapselleen:

  • kunnallinen päivähoitopaikka päiväkodista tai perhepäivähoidosta
  • yksityinen päivähoito yksityisen hoidon tuella
  • kotihoidontuki, kun nuorin lapsi on alle 3-vuotias

Päivähoitopaikkaa haetaan kirjallisesti. Hoitopaikka myönnetään 2 viikon sisällä, kun kyseessä on vanhemman työn tai opiskelun aloitus. Ei-kiireellisissä tapauksissa hoitopaikka myönnetään neljän kuukauden sisällä. Hakulomakkeita saa päivähoitotoimistosta tai netistä.

Viitasaaren esiopetuksesta löydät tietoa Perusopetuksen sivulta.

 

ETÄISYYS KARTTA