Luontokohteet

Jos metsään haluat mennä nyt... niin sekin onnistuu Lomaseudulla mainiosti. Mutta täältä löydät paljon muutakin mukavaa ajanvietettä; jollei markkinat ja karnevaalit kiinnosta, niin vuokraa vaikka kanootti ja lähde vesille! Lomaseudulla onnistuu myös koskenlasku, ratsastus, savusaunominen jne. Kalaonnea pääsee kokeilemaan Lomaseudun vesillä sekä oppaan johdolla että oman aikataulun ja ohjelman mukaan. Kalastuslupia myyvät paikalliset kalastuskunnat, matkailuyritykset ja kauppaliikkeet.

Heinä-Suvannon lintukosteikko

Heinä-Suvanto Viitasaaren itärajalla on Keski-Suomen arvokkain lintujärvi, joka on lintuvesien suojeluohjelmassa arvioitu kansainvälisesti merkittäväksi kosteikoksi. Luonnonsuojelualueeksi v. 1995 rauhoitettu merkittävä lintukosteikko, alueella tavattu pesimässä yli sata lintulajia. Lintutornit, joista avautuu näkymät lähes 400 hehtaarin kokoiselle kosteikolle, pitkospuut, luontopolun pituus n. 1,5 km. Heinä-Suvannolle on rakennettu pysäköintipaikka, jossa on nuotiokatos.

Ajo-ohje: Heinä-Suvannolle ajetaan nelostietä Jyväskylästä pohjoiseen ja käännytään kymmenisen kilometriä Viitasaaren keskustan jälkeen oikealle Keiteleen tielle nro 77. Sitä ajetaan n. 20 km ja 200 m ennen lääninrajaa kääntyy tie Heinä-Suvannolle oikealle. Parin kilometrin päässä on opastustaulu ja pysäköintipaikka. Opasteet näyttävät polun torneille. Polku haarautuu Pekan

puun jälkeen: oikea haara vie luoteiselle, vanhalle tornille (1 km) ja vasen uudelle, kaakkoiselle tornille (500 m). Polulla on pitkospuut, mutta kevättulvien aikaan pitkävartiset saappaat ovat tarpeen.

Lähde: http://www.ksymparistokasvatus.fi/uploads/files/viitasaari_kohteet_pienennetty_1.pdf

Karoliinan Portaat

Karoliinan Portaat Kymönkoskella ovat vaikeakulkuiset luonnonportaat, jotka ovat saaneet nimensä käyttäjänsä Karoliina Raatikaisen (1848-1918) mukaan. Portaat on nimetty yhdeksi Keski-Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Luontopolku portaille mentäessä 0,6 km.

Kalliolla kasvaa paljon harvinaisia sammalia ja puusto on vanhaa. Karoliinan portaat ovat sortumaherkkä alue. Kalliolle ei tule nousta sen vaarallisuuden ja kasvillisuuden kulumisen takia.

Ajo-ohje: Viitasaarelta nelostietä pitkin pohjoiseen, 10 kilometrin jälkeen käännytään oikealle Keiteleelle päin (tie nro 77). Noin 5 kilometrin jälkeen käännytään oikealle Kymönkosken

suuntaan (tie nro 6591) ja ajetaan n. 10 km, kunnes näkyy opastus levähdysalueelle, josta polku alkaa.

Karoliinan portaiden juurelle menee polku, joka on osittain pitkostettu. Reitti on 1,5 km edestakaisin. Märällä kelillä kumisaappaat ovat tarpeen.

Lähde: http://www.ksymparistokasvatus.fi/uploads/files/viitasaari_kohteet_pienennetty_1.pdf

Savivuoren ulkoilualue

Kaunis harjualue Viitasaaren keskustan tuntumassa. 1, 2, ja 3 km:n mittaiset valaistut kuntoradat ja kiintorastit.

Talvisin alueella on laaja latuverkosto ja lasten hiihtomaa. Kesäisin alueella on kuntorata, joka tarjoaa hyvät puitteet liikkumiseen, ulkoiluun ja sauvakävelyyn. Alueella on myös luontopolku ja näkötorni.

Kappelintie
44500 VIITASAARI
Kartta

Keihärinkosken näkötorni

Keihärinkosken näkötorni sijaitsee Viitasaarella Keihärinkosken Luotolansaaren korkeimmalla kohdalla, Täivuoren laella. Puinen näkötorni on 12 metriä korkea ja se on valmistunut v. 2004. Tornin korkeus meren pinnasta on 177 metriä. Tie perille asti. Alueella on myös noin kilometrin mittainen luontopolku. Kartta

Savivuoren näkötorni

Viitasaaren keskustan tuntumassa Savivuori tarjoaa näköalat Viitasaaren maisemiin. Kauniilla harjulla on ulkoilualue ja 3,5 km:n pituinen luontopolku. Polulla tutustutaan metsän linnustoon, lähteisiin, vesiensuojeluun sekä jääkauden synnyttämiin muinaisrantoihin kivikkoineen kymmenen rastitaulun opastamana. Vuoren laella on näkötorni ja rinteellä metsätyömuseo. Näköalapaikka oli suosittu jo 1800-luvulla, ja v. 1902 sinne pystytettiin puinen näkötorni Suomen matkailijayhdistyksen viitasaarelaisten jäsenten toimesta. Alkujaan avain haettiin läheisestä Savimäen talosta 10 pennin maksua vastaan. Savivuoresta tuli juhannusjuhlien pitopaikka, ja sillä oli myös keskeinen asema maatalousnäyttelyn kohteena. Nykyinen valkeaksi rapattu ja liuskekivin koristettu torni on vuodelta 1958. Maisemassa näkyy se, miten Keitelejärvi jakaa Viitasaaren kahteen osaan mannerjään kulkusuunnassa luoteesta kaakkoon. Viitasaaren seutua on alunperin kutsuttu Keitelepohjaksi. Tornista näkyy kolme kirkkoa, jotka kaikki sijaitsevat saarilla.

Lähde: http://www.ksymparistokasvatus.fi/uploads/files/viitasaari_kohteet_pienennetty_1.pdf

Savivuoren näkötorni Viitasaarella sijaitsee upealla paikalla, Savivuoren huipulla, jonka korkeus on järven pinnasta 71 m ja meren pinnasta 171 m.
Näkötorni ja tornin alakerrassa oleva kahvio ovat avoinna kesäisin.
Ryhmille myös sopimuksen mukaan, juhannuksena suljettu.

(Sijainti) Näkötornille pääsee kulkemalla Haapaniementietä pohjoiseen ja kääntymällä vasempaan Näkötornintielle, joka vie luontopolun lähtöpaikalle. Reitti lähtee näkötornin luota, laskeutuu Keiteleen rantaan ja nousee takaisin lakiosiin. Korkeuseroa on 70 m. Sadesäällä kumisaappaat ovat tarpeen. Muutoin polku on helppokulkuinen. Ulkoilualueella on 1, 2, ja 3 km:n mittaiset valaistut kuntoradat ja kiintorastit. Ulkoilualueen kartta. Talvisin alueella on laskettelukeskus, pulkkamäki, hiihtomaa ja laaja latureittiverkosto mm. jäälle, latukartta. Näkötornissa on web-kamera. Viitasaaren kaupunki ylläpitää näkötornia, jossa toimii kahvikioski kesäisin. Ulkoilureiteistä vastaa liikuntatoimi. Viitasaaren seurakunnalla on Keitelejärven rannalla Lummeniemen leirikeskus, joka tarjoaa majoitusta ympäri vuoden osoitteessa Lummeniementie 125A.

Lisätietietoa saat:
Viitasaaren 4H-yhdistys
Puh. 040 533 1587 tai 040 777 6614

Erävaris

Viitasaarella toimiva Erävaris on laadukkaiden ohjelmapalvelujen tuottamiseen erikoistunut yritys. Valmiita elämyksiä, jotka tuodaan ja muokataan juuri toivomusten mukaan, on runsaasti luonnossa. Näitä seikkailu, kalastus, metsästys, melonta, kävelyretkiä, yms. tarjotaan sekä yksityisille asiakkaille että yritysryhmille.

Luontoaktiviteetit:
Melonta- ja koskenlaskuretket, kalastus, kalastusopastus, nuotanveto, vaellus- ja seikkailuretket, köysilaskeutumiset, jääkiipeily, metsästysretket.

Ajanvietettä:
Tiimitehtäviä, pokeriturnauksia, perinteisen maalaisleivän valmistusta, lauttasauna, palju, savu- ja rantasauna.

Esimerkiksi:
Melontaretki läpi koskireitin. Retken lomassa maistuvat nuotiotulilla valmistetut eräruokaherkut ja päivän päätteeksi savusauna ja palju takaavat rentoutumisen. Lomapäivän luonnonhelmassa kruunaa yöpyminen tunnelmallisella erämajalla.

Erävaris
Kellantie 216
44640 KYMÖNKOSKI
Puh. 040 740 5595
varis@eravaris.inet.fi
www.eravaris.com
lomaseutu.fi

Luontopalvelu Jukka Hallberg

Asiantuntijapalveluja kalastukseen, kalavesien hoitoon, veneilyyn ja mm. luontoon liittyvien oheistoimintojen toteuttamiseen ja markkinointiin.

Jukka Hallberg
Sipinkuja 2
44500 VIITASAARI
Puh. 040 024 6228
jukka.hallberg@jukkapukka.fi
www.jukkapukka.fi

 

ETÄISYYS KARTTA