Puistot

Jyväskylässä on noin sata puistoa. Vanhimmat puistot (Kirkkopuisto, Cygnaeuksenpuisto ja Lounaispuisto) ovat peräisin 1800-luvulta. Moderni Lutakonpuisto kuuluu Jyväskylän uusimpiin puistoihin.
www.jyvaskyla.fi/puistot/puistoja

Cygnaeuksen puisto
Cygnaeuksenkadun ja Vapaudenkadun kulmassa sijaitseva Cygnaeuksenpuisto perustettiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa entiselle kirkkomaalle. Puisto nimettiin kansakoululaitoksen perustajan Uno Cygnaeuksen mukaan. Cygnaeuksenpuisto on muisto vanhasta Jyväskylästä. Empiretyylinen puisto edustaa 1800-luvun suomalaisessa asemakaavoituksessa suosittua suorakaiteen muotoista pientä puistikkoa, jota leikkaavat diagonaalikäytävät ja jolla on selkeä keskikohta.
www.jyvaskyla.fi/puistot/puistoja/cygnaeuksenpuisto

Harju
Yliopiston-, Harju- ja Pitkäkadun ympäröimä Harju on Jyväskylän tunnuskuva, Harjulta avautuu näkymä Jyväskylän keskustan yli Jyväsjärvelle. Harju on ollut kaupunkilaisten virkistysalueena 1800-luvun lopulta lähtien. Talvisodan aikana se oli ilmatorjuntapaikka. Harjun laella sijaitseva Vesilinna on rakennettu 1953. Vesilinnasta soitetaan kesäisin touko-syyskuussa klo 20 Aulis Raitalan Laulu synnyinseudulle ja talvella adventista loppiaiseen klo 18 Armas Maasalon Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa. Vesilinnassa toimii myös Keski-Suomen luontomuseo ja Ravintola Vesilinna.
www.jyvaskyla.fi/puistot/puistoja/harju

Kirkkopuisto
Kirkkopuisto sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa ja sitä rajaavat Vapaudenkatu, Kilpisenkatu, Kauppakatu ja Gummeruksenkatu. Alue on ollut kaupungin perustamisaikana vuonna 1837 torialuetta. Kauppatori sijaitsi nykyisessä Kirkkopuistossa 1830-luvulta 1930-luvulle asti. Vuonna 1880 Toriaukion keskelle rakennettiin Jyväskylän kaupunkiseurakunnan uusi tiilikirkko.
www.jyvaskyla.fi/puistot/puistoja/kirkkopuisto

Lounaispuisto
Lounaispuisto sijaitsee lähellä yliopistoa. Puisto on Vapaudenkadun ja Seminaarinkadun välissä Minna Canthinkadun varressa. Lounaispuisto on perustettu 1860-luvulla. 1880-luvulla Lounaispuistosta tuli koko maassa tunnettu juhlapuisto. Nykyinen Olavi Kivimaan suunnittelema soittolava on rakennettu vuonna 1954.
www.jyvaskyla.fi/puistot/puistoja/lounaispuisto

Lutakonpuisto
Lutakonpuisto yhdistää Paviljongin, Messutorin ja Neliötorin Jyväsjärven rantaan. Schaumanin puistotie leikkaa puiston kahteen osaan. Puiston kantavana aiheena on aaltoilevalla tukimuurilla rajattu nurmiaallokko, jonka keskellä sijaitsee ”saaria”, joita yhdistävät aallokon keskeltä kohoavat askelkivet. Saaret tarjoavat erilaisia tunnelmia ja elämyksiä, joita luodaan kasvillisuuden, taiteen, kalusteiden ja toimintojen avulla. Saaret on nimetty Neliötorilta (lännestä) Jyväsjärven suuntaan seuraavasti: ”Metsän henki”, ”Tieto ja taito” sekä ”Paratiisi”. Aallokko päättyy Jyväsjärven rantaan, johon on suunniteltu auringonottonurmi.
www.jyvaskyla.fi/puistot/puistoja/lutakonpuisto

Liikennepuisto
Viitaniemessä osoitteessa Eeronkatu 15 sijaitsevassa puistossa lapset voivat opetella liikennesääntöjä. Puistossa ajellaan pienoiskokoon rakennetussa, oikean näköisessä liikenneympäristössä joko puiston polkuautolla tai omalla pyörällä. Pyöräilykypärän käyttö on aina pakollista. Jos omaa kypärää ei ole mukana, sellaisen voi ajon ajaksi lainata puistosta. Puisto on hyvin suosittu, polkuautojen ajaminen on siellä ilmaista. Ajaminen on turvallista, sillä puistossa on lasten kanssa toimimaan tottuneita ohjaajia. Puisto on auki vain kesäisin.
www.jyvaskyla.fi/puistot/liikennepuisto

 

ETÄISYYS KARTTA